IJALTI

This project was assigned to LeAP after winning a closed invited competition. Part of the objective of the competition was to propose a facade for C building and to update the distribution of spaces in order to accommodate the always changing needs of the software development companies. When we started working in this competition the first thing we noticed was the wrongful orientation of the C building, with its largest elevations facing east and west and therefore receiving an enormous amount of solar exposure. This building was also lacking emergency stairs, with only a central elevator shaft and service stairs for the whole vertical circulation of the building. Our entry for the competition proposes a set of exterior aisles that run all along the facade, providing a space for the employees to get some fresh air, to gather in an exterior space at the same level where their working stations are and to enjoy an amazing view of the volcano that is at 10km away from the site. At one end of each aisle we proposed an emergency stair that could perfectly function as an alternative vertical circulation for the building. To protect the building for the excessive solar radiation due to the peculiar orientation we proposed a metal skin designed to shade the interior and to let some strategic views to the volcano. This outer skin protects the interior from the sun, provides a buffer area so the radiating heat can dissipate and it permits to control the luxes inside the building in order to achieve a more comfortable working space. Since most of the architectural intervention in the C building was resting in the design of the exterior skin, we decided to design an envelope that could be eye-catching and at the same time within the technical limitations of the local builders. We invited for this part of the project a consulting firm: TAL: Torres, Arenas and Loverich to write a script for Rhino in order to solve the skin we designed using a triangular geometry. With the assistance of TAL we could design a very dynamic facade, that protects from the sun but that at the same time permits views from the interior to the Volcano, we could also control the amount of different pieces so they could be manufactured and installed without an extreme complexity that could have stopped the IJALTI to choose our design.

Under Construction